6 Ayurvedische kruiden die je goed kan gebruiken

Kurkuma

Door de groeiende populariteit van ayurveda ontdekken steeds meer mensen de kruiden die van positieve invloed zijn op hun gezondheid.

In de ayurveda geldt dat iets dat geneest, tevens voorkómt. Kruiden die effectief zijn in het behandelen van bepaalde aandoeningen kunnen ook als “gewoon” voedsel dienen, waarbij hun voedzaamheid invloed heeft op bepaalde lichamelijke processen. Kurkuma bijvoorbeeld, bekend om zijn ontstekingsremmend effect, wordt als specerij gebruikt door mensen die ziektes willen voorkomen en hun gezondheid willen ondersteunen.

De volgende 6 ayurvedische kruiden hebben een lange geschiedenis van traditionele toepassing en winnen snel aan bekendheid en populariteit. Gebruik ze om er jouw gezondheid mee te ondersteunen!

Bestel de kruiden in dit artikel als ayurvedisch supplement:

Ashwagandha, Karela (Bittermeloen), Tulsi (Heilige Basilicum), Curcusan (Kurkuma), Triphala, Trikatu, Alle specerijen, Alle specerijen-mengsels.

1. Ashwagandha (Withania somnifera)

Ashwagandha

Ashwagandha is een struik en betekent vrij vertaald “Kracht van een paard”. Ook wordt Ashwagandha wel de ‘Indiase Ginseng’ genoemd. De wortels worden al duizenden jaren gebruikt voor hun geneeskrachtige werking. Ashwagandha staat bekend om zijn eigenschap om het uithoudingsvermogen en de lichaamskracht te vergroten én om slapeloosheid tegen te gaan. Verder wordt Ashwagandha in verband gebracht met het onderdrukken van stress en angst, vanwege zijn kalmerende eigenschappen.

2. Bittermeloen (Momordica charantia)

Bittermeloen

De kalebas Bittermeloen verlaagt op een natuurlijke manier de glucose in het bloed en is daarmee van belang voor mensen met diabetes mellitus. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe Bittermeloen de bloedsuikerspiegel in balans houdt.

Bittermeloen wordt door veel mensen wereldwijd als thee gedronken of als vrucht gegeten, maar kan natuurlijk ook als Karela ingenomen worden.

3. Heilige basilicum (Ocimum sanctum)

Heilige Basilicum

Deze plant, die ook bekend staat als Tulsi, wordt door veel Indiërs als heilig beschouwd en vind je in India dan ook in veel tuinen. De hoofdbestanddelen van Heilige basilicum komen overeen met die van Oregano en zijn ontstekingsremmend, koortswerend en pijnstillend. In de klassieke ayurveda werd Heilige basilicum al gebruikt voor zijn hoestwerende eigenschappen en verder is aangetoond dat de plant stressniveaus verlaagt.

4. Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma

Kurkuma (Geelwortel) is één van de grootste schatten van ayurveda. Yogi’s raadden de inname ervan al duizenden jaren geleden aan. Er is in recente jaren veel onderzoek gedaan naar de werking van kurkuma en het blijkt dat inname van deze “geelwortel” veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, waaronder een positieve invloed op de hersenfunctie en een anti-oxidatieve werking. Kurkuma werkt ontstekingsremmend en kanker remmend en zuivert het bloed, wat dan weer een voorwaarde is voor een huid die er gezond uitziet.

Kurkuma kan je natuurlijk uitstekend in de keuken gebruiken. Omdat kurkumapoeder slecht opneembaar is wordt aangeraden om het te combineren met zwarte peper en om het te mengen met een olie als kokosolie of olijfolie.

5. Triphala

Triphala

‘Triphala’ komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘Drie vruchten’, die afkomstig zijn van Bibhitaki (Terminalia belerica), Haritaki (Terminalia chebula) en Amalaki (Phyllanthus emblica). Triphala is dus niet één plant, maar een combinatie van planten die al duizenden jaren in de ayurveda bestaat.

Het gebruik van Triphala is gebaseerd op het ayurvedische principe dat een ziekte zich vooral kan ontwikkelen als de spijsvertering niet goed functioneert. Vandaar dat Triphala de spijsvertering bevordert, een opgeblazen gevoel vermindert en chronische constipatie tegengaat.

6. Trikatu

Trikatu

Trikatu betekent “Drie scherpe kruiden” en is een combinatie van gember (Zingiber officinale), zwarte peper (Piper nigrum) en lange peper (Piper longum). Trikatu zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen en breekt stofwisselingsslakken af. Maar de kruiden helpen ook bij onder andere indigestie, klachten aan de luchtwegen, overgewicht en bepaalde huidaandoeningen. In India wordt Trikatu zowel in de keuken als geneesmiddel gebruikt.

Bestel de kruiden in dit artikel als ayurvedisch supplement:

Ashwagandha

Karela (Bittermeloen)

Tulsi (Heilige Basilicum)

Curcusan (Kurkuma)

Triphala

Trikatu

Specerijen

Specerijen-mengsels

Winkelwagen

https://www.ayurveda-online.nl/wp-content/plugins/woocommerce/templates/cart/mini-cart.php