11 ayurvedische tips voor een goede nachtrust

11 ayurvedische tips voor een goede nachtrust

We maken het bijna allemaal wel één of meerdere periodes in ons leven mee: slapeloosheid. Slecht slapen is niet bevorderlijk voor je gezondheid en je beleeft bovendien onaangename dagen, waarin je creativiteit en spontaniteit ver te zoeken zijn. En de lijst met negatieve gevolgen is nog langer… Maar wat kan je nou doen om voortaan lekker in slaap te vallen?

In de ayurveda wordt slapeloosheid als een vata-conditie beschouwd. De elementen ether en lucht worden bij de vata-dosha ingedeeld en vata staat dan ook voor wind, verandering, beweging, koud, droog en licht. Om de slapeloosheid tegen te gaan moeten tegenovergestelde eigenschappen worden ervaren: stilte, stabiliteit, geaardheid, warm, zalvend en zwaar.

Je zenuwstelsel is ontspoord en de prana stroomt niet goed door je lichaam, wat de slapeloosheid veroorzaakt. Met te veel stress, angst en overactief denken, beweegt de prana naar je hoofd en blijft daar vast zitten. Met als gevolg dat jij urenlang naar het plafond ligt te staren… komt dat je bekend voor?

Misschien dat onderstaande tips je kunnen helpen om je nachtrust te verbeteren. Probeer een aantal tips dat je aanspreekt en ontdek welke voor jou het best werken.

Tip 1: Gebruik geen cafeïne/suiker of andere stimulerende middelen

Wees mild voor je zenuwstelsel en vermijd deze middelen die je wakker houden. Als je per se koffie wil drinken kan je dat het best vóór 3 uur ‘s middags doen.

Tip 2: Drink een beker melk

Het klinkt ouderwets, maar het helpt. Verwarm biologische melk of amandelmelk en voeg een beetje nootmuskaat toe.

Tip 3: Etherische lavendelolie

Besprenkel je kussen of je slaap met een paar druppels van deze pure etherische olie.

Tip 4: Masseer je voeten met olie

Je leest het goed. Smeer biologische sesamolie op je voetzolen en trek vervolgens katoenen sokken aan om te voorkomen dat er olie op de dekens terechtkomt.

Tip 5: Doe op tijd rustig aan

Zit minstens een uur voordat je gaat slapen niet meer achter je computer en kijk geen tv meer. Dim fel licht en kijk zeker ook niet meer op je telefoon. Steek gezellig een kaars aan. Schrijf in je dagboek. Ontspan. Met andere woorden: breng je zenuwstelsel in de juiste stemming om te gaan slapen.

11 Ayurvedische tips - kaars

Tip 6: Mediteer

Deze tip kan natuurlijk niet ontbreken. Meditatie is immers dé manier om je overtollige ballast los te laten en zo je geest tot rust te brengen.

Tip 7: Drink kamillethee

Dit is eenvoudig. Drink een beker kamillethee in plaats van een glas wijn of zwarte thee (dat relatief veel theïne bevat).

Tip 8: Doe Abhyanga

Abhyanga is de ayurvedische oliemassage die je leven kan veranderen als je het dagelijks doet. Kijk op deze pagina met 15 Ayurvedische tips om je fitter, gezonder én gelukkiger te voelen bij tip 10 voor een Engelstalige video met uitleg over hoe je jezelf kunt masseren. Abhyanga is overigens niet geschikt voor vrouwen tijdens de menstruatie.

Tip 9: Beweeg voldoende

Je hoeft natuurlijk niet elke dag een halve marathon te rennen, maar zorg voor voldoende beweging in je dagelijkse routine. Gebruik die spieren en zorg af en toe voor een hogere hartslag. Neem wat vaker de trap en de fiets. Parkeer je auto een stukje verder van je werkplek. Doe aan sport en doe dat met plezier.

Tip 10: Adem in, adem uit…

Maar hoe precies? Het diep door je neus naar je buik toe ademen is erg fijn, maar de koning van de pranayama (ademhalingstechnieken van de yoga) is de Nadi Shuddhi. Beoefen je geen yoga? Hier vind je een uitleg over hoe je deze bijzondere ademhalingstechniek beoefent. Doe de Nadi Shuddhi elke avond alsof je zónder niet kunt slapen.

Tip 11. Gebruik een voedingssupplement

Een voedingssupplement als Sanolit kan ook uitkomst geven. Sanolit is een moderne Ayurvedische formule die ervoor zorgt dat je snel in slaap valt en lekker doorslaapt. Het maakt je kalm en geeft je rust, het maakt de inslaaptijd korter en zorgt voor een goede nachtrust. Je hebt baat bij Sanolit als je veel aan je hoofd hebt en je je niet goed genoeg kan ontspannen om lekker in te slapen.

Onderschat deze simpele tips niet. Tegelijkertijd kan je werken aan dingen in je leven die je dwarszitten. Dit kan in je werksituatie zijn, in je relatie, of onopgeloste emoties en trauma’s.

Goed slapen is cruciaal voor je gezondheid en voor je vermogen om je leven in vreugde en met plezier te leiden. Wij wensen je alvast een fijne nachtrust toe!

11 ayurvedische tips - vrouw die slaapt

Winkelwagen

https://www.ayurveda-online.nl/wp-content/plugins/woocommerce/templates/cart/mini-cart.php