Mythologie II

Dhanvantari, Agni, Surya

In dit hoofdstuk Mythologie II vind je de volgende onderwerpen:

  • Dhanvantari – de god van Ayurveda
  • Agni
  • Surya

In Mythologie I vind je de voorafgaande onderwerpen:

  • Inleiding
  • Brahma als oervader van Ayurveda

Dhanvantari – de god van Ayurveda

Er is een andere traditie die de oorsprong van Ayurveda toewijst aan de god Dhanvantari. Het verhaal gaat dat Dhanvantari koning van Varanasi – de meest heilige stad van India – was en zijn hele leven gewijd had aan de ontwikkeling van het chirurgie aspect van Ayurveda. Sommige bronnen beweren dat Dhanvantari 13 boeken over Ayurveda zou hebben geschreven, die allen verloren zijn gegaan.

Het verhaal hoe Dhanvantari in de wereld gekomen is, gaat als volgt:

In een oorlog tussen goden en demonen, krijgen beiden van Vishnu – de god die het universum in stand moet houden – de opdracht om samen de oceaan te karnen teneinde levensnectar te verkrijgen. Zo deden zij en tijdens het karnen van de oceaan kwamen er verschillende zaken en goden uit de oceaan te voorschijn. Als laatste verscheen uiteindelijk de god Dhanvantari met in zijn hand de pot met nectar – ook wel Amrita genoemd. Deze nectar is de basis van de geneeskunde en de geneeskracht van alle medicijnen en remedies.

Er bestaat een sterke connectie tussen de god Vishnu en de god Dhanvantari en zij hebben op afbeeldingen deels dezelfde attributen in hun handen. Er is een sutra die Dhanvantari beschrijft en bezingt. De vertaling luidt als volgt:

“Ere aan Hem, God Dhanvantari, die met zijn vier handen een hoornschelp, een energiewiel, een bloedzuiger en een pot met nectar vasthoudt. In wiens hart zich een subtiel, helder, aangenaam en lieflijk lichtschijnsel bevindt. Dit licht schijnt ook rondom zijn hoofd en lotusogen. Tegen het donkerblauwe water van de oceaan steekt zijn lichaam vol lichtstralen schitterend af. Zij lendenen en heupen zijn rijkelijk bedekt met een prachtig geel gewaad. Hij, die slechts als spel alle ziekten als in een bosbrand doet verdwijnen.”

Agni

Agni – vuur – en Surya – de zon – zijn in de Indiaase denk- en leefwijze twee heel belangrijke begrippen. Het zijn de schenkers van levensenergie, zowel op metafysisch niveau als op niveau van het dagelijkse leven met de zon die op- en ondergaat en de wereld verwarmt, en op het niveau van het lichaam waar Agni het verteringsvuur vertegenwoordigt.

Zowel Surya als Agni hebben een mythologische achtergrond. Agni is de god van het vuur. Agni is op materieel gebied de essentie van vuur, zoals Soma de essentie van water is. Volgens de ayurvedische traditie is er een god ofwel kosmische kracht binnenin ons aanwezig, die bepaalt hoe wij op fysiek niveau functioneren. Als we die god veronachtzamen, zullen we aan ziekte moeten lijden. Die god is niets anders dan ons eigen verteringsvuur en metabolisme, in Ayurveda eveneens aangeduid met ‘Agni’, net als de Vedische god van het vuur en van het vuuroffer.

Surya

Surya is een van de belangrijkste goden in India en wordt beschouwd als een vorm van Vishnu, net als Dhanvantari. Surya behoort tot de groep van Vedische goden: Indra, Agni, Soma en Surya. Surya is de zon en representeert het zichtbare uiterlijk en de aanwezigheid van het goddelijke. Surya representeert ook de verlichte geest en creatieve intelligentie; Surya is tevens de goddelijke schepper die alles transformeert. Surya heeft een sterke verbinding met Pitta in het lichaam.

Uit een religieuze tekst:

“De Zon is superieur aan alle planeten, en hij zal goedgunstig zijn jegens ieder die hem regelmatig eert. Van alle planeten is de Zon de incarnatie van God. Zij die met overgave en regelmaat hun aandacht richten op de Zon, zullen bevrijd worden van alle zorgen, ziekten en armoede, want het onverschrokken eren van de Zon vernietigt alle obstructies en vervult alle wensen.”

 

© 2003 Holisan BV, Lelystad