fbpx

AYURVEDA IN DE WINTER – Ayurpreventie

Het winterseizoen heet in Ayurveda Hemanta Ritu en loopt van midden november tot midden januari. Kapha Dosha domineert in het winterseizoen. Er kunnen allerlei klachten ontstaan als we niet zorgvuldig rekening houden met de kenmerken van het winterseizoen. In dit artikel bespreken we een aantal van die klachten en de Ayurvedische benadering ervan.

Winter-Depressie

Ayurvedisch groentegerechtDeze situatie gaat vaak gepaard met toenemende eetlust, veel zin in zoet, chocolade en vet eten. Dit zorgt ook voor gewichtstoename, milde depressie en geïrriteerdheid. Deze situatie komt vaker voor bij mensen die in landen wonen met een langdurige winter.

In de winter wordt Agni (spijsverteringsvuur) sterker, mede door ondersteuning van Vata Dosha. Vata is het lucht- of wind-element en wakkert het vuur (Agni) aan. Daardoor is de eetlust dan ook groter!

Let er daarom op wat voor voedsel je neemt. Liefst geen junkfood, geen (te) vet voedsel, maar wel bijvoorbeeld warme stoofpotten van verse biologische groenten.

Goede remedie voor deze winterdepressie is:

  • Jezelf blootstellen aan zonlicht, 30 minuten per dag, en als je binnen bent helder licht gebruiken. Dus probeer in de winter van elke zonnestraal zoveel mogelijk gebruik te maken en geniet hiervan!

Huidverzorging in de Winter

Gedurende de winter kan de huid haar vochtbalans moeilijk behouden doordat de lucht overwegend droger is. Ook centrale verwarming en airconditioning werken daar niet aan mee. Hete douches en hete baden maakt de huid NOG droger. DEVI Vata Prana Day Cream en DEVI Anti-Aging Cream zijn zeer geschikte crèmes voor deze koude, droge winterperiode.

Goede adviezen en remedies om de vochtbalans van de huid in de winter op peil te houden:

  • Vermijd hete douches en baden
  • 3 minuten baden is voldoende
  • Gebruik vochtinbrengende Body Lotions (met name de Vata Body Lotion)
  • Gebruik sesamolie om de huid in te oliën
  • Breng in deze tijd lippenbalsem aan
  • 30 minuten sporten 3 x per week geeft de huid een gezonde glans
  • En heel belangrijk: Ayurvedische Abhyanga (olie)massage gedurende de winter

Verzorging van het gezicht

Was het gezicht niet te vaak en zeker niet met zeep. Dit verwijdert de natuurlijke oliën in de huid en maakt dat de huid gerimpeld wordt en uitdroogt.

Winterhanden en wintertenen

De huid wordt dan wit en stijf en voelt doof aan (van handen en voeten). Verwarm je handen dan geleidelijk, vooral geleidelijk. Te hard wrijven en te snel opwarmen van te koude handen en voeten kan de weefsels onder de huid juist aantasten en beschadigen.

Zorg dus in de winter dat je jezelf en vooral ook kinderen goed warm kleedt, maar ook weer niet te warm want dit kan leiden tot oververhitting van het hoofd. Zorg voor warme maar ook ademende kleding!

Voeding

Neem verwarmend en voedzaam voedsel in de winter. Drink regelmatig wat warm water. Voeg verwarmende kruiden toe aan je maaltijden. Raadpleeg een Ayurvedische kookboek voor bijzondere en smaakvolle recepten.

Enkele heerlijke winterse recepten voor deze winter:

Wortel-gember soep

  • 40 gram ghee
  • mespuntje hing (asafoetida)
  • 2 eetlepels verse gemalen gember
  • 720 gram gesneden wortel
  • 175 gram dun gesneden selderij
  • een halve theelepel zout

Verhit de ghee (geklaarde boter) en voeg hier bovenstaande ingrediënten bij, laat het 30-40 min sudderen totdat alles zacht is.

Neem dan 950 ml groentebouillon (zelfgemaakt of van bouillonblokjes) plus 120 ml sinaasappelsap, doe dit in de blender en mix zachtjes. Doe dan de gekookte groente erbij en mix tot een gladde soep. Zeef dan dit mengsel door een doek in een soeppan, voeg ook het mengsel toe wat steeds onder aan de zeef hangt, dit maakt de soep cremig. Breng de soep op smaak met een weinig zout en eventueel wat suiker en peper.

Eventueel nog wat vers korianderblad eroverheen strooien.

Variatie: Kook 60 gram wilde rijst gaar in anderhalve kop water (360 ml) en doe dit samen met de groenten in de blender.

Garam Masala

Garam MasalaDe term masala refereert aan een groot aantal kruidencombinaties, met 2 tot 20 of zelfs nog meer ingrediënten. Een masala is de sleutel tot de unieke smaak van jouw keuken en de mogelijkheden zijn onbegrensd. Een masala kan gemaakt worden van verse kruiden, kruidenpasta’s, gedroogde kruiden, tomaten, tamarinde pulp, citroensap, zaden, noten en wat al niet meer.

Er zijn in elke streek van India, elke stad en zelfs elk dorp wel specifieke masala’s te vinden, die de kleur en smaak van die regio benadrukken.

Elke goede kok(kin) weet wel een variatie te maken van verschillende zelfgemaakte masala’s.

Garam Masala recept (Naar een recept van Rada Meursing)

  • 4 eetlepels korianderzaadjes
  • 2 eetlepels komijnzaadjes
  • 2 eetlepels zwarte peperkorrels
  • 2 theelepels gepelde kardemomzaadjes
  • 1 theelepel hele kruidnagelen
  • 2 kaneelstokjes van 5 cm

Rooster de specerijen elk apart zonder olie in een koekenpan. Als alle specerijen geroosterd zijn, maal ze dan samen tot een fijn poeder. Doe de garam masala in een goed sluitende glazen pot en zet deze op een koele plaats. Als de garam masala gemaakt is met specerijen van goede kwaliteit en luchtdicht afgesloten bewaard wordt, behoudt ze haar smaak en geur gedurende enkele maanden.

Heb je te weinig tijd om zelf Garam Masala te maken? In onze webwinkel is ook biologische gemalen Garam Masala verkrijgbaar.

Gemberthee

Rasp ongeveer 5 cm verse gember. Kook dit in een liter water ongeveer 20 minuten. Voeg er het sap van een grote citroen aan toe. Vul hele kleine glaasjes met deze gemberthee en drink als aperitief ongeveer 10 minuten voor de maaltijd.

Dit is een sterke gemberthee die de Agni aanwakkert.

Wij wensen je een mooie, gezonde winter toe!

Winkelwagen