7 ayurvedische tips om te ontstressen

7 eenvoudige tips om te ontstressen

Ayurveda richt zich op veel gebieden en één van de belangrijkste gebieden is het verminderen van stress en het goed zorgen voor jezelf. Stress wordt niet voor niets de “sluipmoordenaar “ genoemd.

Stress en emotionele onbalans is de oorzaak van veel aandoeningen, waaronder:

 • Hartaandoeningen
 • Artritis
 • Slaapproblemen
 • Eetstoornissen
 • Overgewicht
 • Astma
 • Allergieën
 • Prikkelbaredarmsyndroom
 • Spijsverteringsproblemen

Stress kent veel oorzaken en uit zich op veel verschillende manieren

Het verminderen van stress in je leven verhoogt je energieniveau, bevordert je humeur, versterkt je afweer en zorgt voor een gelukkiger en gezonder Jij. Begin vandaag nog met ontstressen door onderstaande 7 eenvoudige stappen in de praktijk te brengen.

7 STAPPEN OM TE ONTSTRESSEN

1. Maak elke dag een wandeling in de buitenlucht

Het elke dag naar buiten gaan voor een korte wandeling van 20 minuten is een goede manier om je stressniveau te verlagen en je humeur te verbeteren.

Sowieso is de frisse lucht al gezond voor je, maar het is ook klinisch bewezen dat lichaamsbeweging je stressniveau verlaagt. Bovendien leven we vaak op de automatische piloot, dus het helpt ook als je een moment neemt om je geest te kalmeren en stil te staan bij de gedachten die je hebt.

Zoek een tijdstip dat je goed uitkomt en probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te wandelen, want consistentie is heel belangrijk om resultaten op de lange termijn te behalen.

 

2. Neem elke dag 5 minuten de tijd om rustig te zitten en jezelf te voelen

Begin de dag goed door thuis op een comfortabele, rustige plek te zitten waar je je ogen kan sluiten, je ademhaling kan verdiepen en je gedachten, gevoelens en emoties de revue kan laten passeren. Zelfs als je leven heel hectisch is kan je hierdoor elke dag vanuit je rustige basis beginnen.

Voor goede resultaten doe je dit elke dag op hetzelfde tijdstip. En als extra bonus kan je dit vlak voor het slapen gaan herhalen!

3. Vergeet niet te ademen als de stress hoog oploopt

Of je nou op je werk bent, of in de auto, in de rij voor de kassa of zelfs thuis: we worden allemaal constant geconfronteerd met situaties die ons stressniveau kunnen verhogen. Gelukkig kunnen we zelf bepalen hoe we met die stress omgaan. Probeer, de volgende keer dat je baas tegen je schreeuwt of dat iemand je afsnijdt op de snelweg, om als het ware een stap terug uit die situatie te doen. Word je dan bewust van je gedachten en breng ze tot rust met 10 diepe buikademhalingen.

In het begin kan dit onwennig aanvoelen. Maar als je eenmaal gewend bent aan het diep ademen als je dit soort situaties meemaakt, vind je vanzelf een manier om er op een rustige en gezonde manier mee om te gaan. Waarom begin je er nu niet mee? Adem in…

4. Breng orde in je leefomgeving

Als je je gestrest voelt en het gevoel hebt dat je de controle verliest is de kans groot dat zich dat weerspiegelt in je omgeving.

Een goede eerste stap om je kalmer te voelen is om je huis en werkplek opgeruimd en goed georganiseerd te houden. Het opruimen van je leefomgeving is een goede manier om je geest op te ruimen en een opgeruimde geest is beter in staat om rustiger met stressvolle situaties om te gaan.

5. Breng regelmaat in je dagelijkse routines

Regelmaat is heel belangrijk voor onze gezondheid en ons welbevinden. Ons lichaam en onze geest snakken naar regelmaat om onze hormonen, spijsvertering, emoties en energieniveau te reguleren. Je kan beginnen met elke dag om dezelfde tijd op te staan, te eten en te gaan slapen.

Zo’n indeling kan er als volgt uitzien:

 • 7.00 uur – opstaan
 • 8.00 uur – ontbijt
 • 12.00 uur – lunch
 • 18.00 uur – avondmaaltijd
 • 22.00 uur – bedtijd

6. Neem 2 keer per week een warm bad voor het slapengaan

Deze eenvoudige en verzorgende bezigheid is een grote hulp bij het terugdringen van stress en het kalmeren van je geest.

Verwen jezelf twee avonden per week met een warm bad. Je ontspant nog meer als je essentiële oliën als lavendel, roos of rozemarijn toevoegt. Als je thuis geen bad hebt is het ook een goed idee om twee avonden per week naar de sauna bij jou in de buurt te gaan.

7. Smeer elke avond je voeten, voorhoofd en hoofdhuid in met warme olie

Elke avond een paar minuten voor het slapen gaan je voeten, voorhoofd en hoofdhuid inmasseren met olie vermindert de stress die je overdag hebt opgebouwd en maakt je ontspannen voor de nacht. Warm eerst wat sesamolie in een pannetje of oliewarmer (let op de temperatuur) en doe vervolgens een klein beetje olie op je handpalm. Masseer je voorhoofd, gezicht, nek en het gebied rond je oren. Als je de dag erna je haren gaat wassen kan je ook je hoofdhuid grondig inmasseren met de olie.

Als je klaar bent met je hoofd ga je verder met je voeten. Masseer ze beide een paar minuten goed in. Je voeten als laatst masseren is een goede manier om je te ontspannen en het lichaam klaar te maken voor een goede nachtrust.

Naast bovenstaande tips om stress te verminderen kan je natuurlijk ook onze supplementen gebruiken voor mentale ondersteuning, zoals Brahmi en Ashwagandha.

Wij wensen je veel succes én ontspanning toe bij het ontstressen!