India, geografie

In dit hoofdstuk India – geografie vind je de volgende onderwerpen:

  • Inleiding
  • Klimaat
  • Flora en fauna

Inleiding – De locatie van India

India ligt in Azië en strekt zich uit van de eeuwig besneeuwde Himalayas in het noorden tot de tropische palmbossen van Zuid-India, bijna 3000 kilometer zuidelijker en daar al heel dicht in de buurt van de evenaar. Ook van oost naar west heeft India altijd een enorm gebied omvat. Het tegenwoordige Pakistan en Bangladesh behoorden tot een paar decennia terug bij India.

India wordt doorkruist door een aantal grote rivieren waarvan de Ganges de bekendste is. De Ganges is voor de Indiërs een heilige rivier waarvan het water helende krachten zou bezitten. Andere grote rivieren zijn de Yamuna, de Narmada en de nu opgedroogde Indus, waaraan India haar naam te danken heeft. India wordt voor een groot gedeelte omsloten door zee, de Golf van Bengalen aan de oostkant en de Arabische zee aan de westkant.

Klimaat

In India komen bijna alle klimaatzones voor, van een bijna polair klimaat hoog in de Himalayas tot een tropisch warm klimaat in het zuiden; van droge woestijnen tot regenwouden; van zeeklimaat tot landklimaat. Die variatie heeft zijn invloed gehad op de veelzijdigheid van het Ayurvedische medische systeem, die met al deze klimaten rekening moest houden. De nadruk binnen de klassieke Ayurveda ligt echter op een warm en meer tropisch klimaat. Desalniettemin hebben de algemene ayurvedische principes in alle klimaatsituaties evenveel geldigheid en zijn ze overal toepasbaar.

Flora en fauna Door de grote variatie wat betreft geografie en klimaat, is de flora en fauna van India eveneens zeer veelzijdig. Dat heeft tot gevolg gehad dat er een enorme voorraad aan kruiden en andere remedies in het Ayurvedische arsenaal zijn opgenomen. Ook hier geldt dat de nadruk ligt op flora en fauna uit een warm en meer tropisch klimaat. Onderzoek heeft aangetoond dat India ook vandaag de dag nog een rijkdom aan verschillende geneeskrachtige planten herbergt. Mede dankzij Ayurveda is over veel van deze planten nog altijd veel oude kennis beschikbaar.

Ook over remedies die met dieren of dierlijke producten verbonden zijn, is nog steeds veel oude kennis beschikbaar. Zo worden in de Indiase ayurvedische praktijk nog steeds speciale bloedzuigers gebruikt, waarvan nu bekend is dat hun speeksel zeer geneeskrachtige enzymen bevat. Verder zijn er veel gegevens over de geneeskrachtige waarde van het vlees van verschillende dieren of van bijvoorbeeld de melk of de urine van verschillende dieren. Binnen de Ayurveda kunnen in principe alle producten van Moeder Natuur voor genezing worden aangewend.

 

© 2003 Holisan BV, Lelystad