Geschiedenis van de ayurvedische literatuur II

Andere namen en werken: de kleine drie klassiekers

In dit hoofdstuk Geschiedenis ayurvedische literatuur II vind je de volgende onderwerpen:

  • Andere namen en werken: de kleine drie klassiekers

In Geschiedenis van de ayurvedische literatuur I vind je de voorafgaande onderwerpen:

  • Inleiding
  • De Veda’s
  • De grote drie klassiekers

Andere namen en werken

Naast de ‘Drie Grote’ zijn er ook drie auteurs en hun werken die worden aangeduid met de ‘Drie Kleine’, allemaal van later datum – ook ten opzichte van elkaar. De werken die na Vagbhata gepubliceerd zijn, kenmerken zich door minder nadruk op chirurgie en meer nadruk op het gebruik van mineralen en chemicaliën bij de behandeling.

Madhava – Madhava Nidana 700 n. Chr.: ziekte-oorzaken, pathologie, symptomenleer, prognose.

Dit werk gaat met name over de diagnose van bepaalde ziekten. In de Madhava Nidana wordt voor het eerst duidelijk melding gemaakt van een syndroom met de naam Amavata, hetgeen vergeleken kan worden met wat in deze tijd wordt aangeduid met reumatoïde artritis. Ook wordt specifiek ingegaan op een aantal neurologische aandoeningen (Vata-Vyadhi).

Sarangadhara – Sarangadhara Samhita 1226 n. Chr. : huisartsengeneeskunde: terminologie, maateenheden, farmacologie, polsdiagnose, medicijnen, therapie.

Dit werk systematiseert verschillende materia medica’s en is nog steeds een veel gebruikt standaardwerk. Deze collectie bevat beschrijvingen van een aantal nieuwe syndromen en behandelingen, actueel geworden in de 13e eeuw. Tevens zijn in dit werk principes en recepten uit de Unani geneeskunde opgenomen. In ayurvedische geneeskunde wordt er regelmatig naar het gebruik van urine, met name koeienurine, verwezen.

In de Sarangadhara Samhita wordt ook naar mensenurine als remedie verwezen. Bloed wordt in dit geschrift bijna als een soort vierde Dosha beschouwd. Alchemie speelt een belangrijke rol en voor het eerst is er een duidelijke verwijzing naar het nemen van de pols bij de diagnose.

Bhava Misra – Bhava Prakasa 1558 n. Chr. : ziekte-oorzaken, symptomen, behandeling.

De arts die dit werk geschreven heeft, leefde in de 16e eeuw. De Bhava Prakash is in een simpele stijl geschreven en makkelijk te lezen. Het beschrijft de nieuwe ziekte syfilis, door de Portugezen in India terecht gekomen.

Het werk beschrijft de ontwikkeling van Ayurveda alsmede vele behandelingsmethoden. Ook geeft het gedetailleerde beschrijvingen van de lever en van Ojas. De Bhava Prakasa beschrijft een aantal nieuwe remedies in de materia medica. Tevens gaat het werk in op verschillende methoden van diagnose en onderzoek van de patiënt: de Trividha Pariksha (drievoudig onderzoek), Asthavidha Pariksha (achtvoudig onderzoek).

 

© 2003 Holisan BV, Lelystad